AKTUELNOSTI
APATINSKA PIVARA DONIRALA SEDAM MILIONA DINARA ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE

APATINSKA PIVARA DONIRALA SEDAM MILIONA DINARA ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE ...

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD APATIN UVEO REDUKOVANO RADNO VREME

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD APATIN UVEO REDUKOVANO RADNO VREME...

HUMANITARNA AKCIJA

HUMANITARNA AKCIJA "POKLONI OSMEH"...

ODGOVORNA KONZUMACIJA ALKOHOLA I BRIGA O OKOLINI PRE SVEGA

ODGOVORNA KONZUMACIJA ALKOHOLA I BRIGA O OKOLINI PRE SVEGA...

VREME DANAS U APATINU

«  avgust 2020  »
pusčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 18 novembar 2014

Malo je gradova u Srbiji koji su toliko promenili svoj izgled u poslednjoj deceniji, kao što je to bilo sa Apatinom. U vreme nakon najveće svetske ekonomske krize kada je privreda sveta, pa i Srbije razorena, opština Apatin je sve to doživela, ali je i pored svih nedaća učinjeno mnogo toga što će ući u istoriju ovog regiona. U celoj Srbiji naš grad se ističe kao primer dobrih investicija i stvaranja privrednog ambijenta za naredna vremena. I naslovi u mnogim novinama poput onog: „Fabrike u Apatinu niču kao pečurke“, ili „Apatin je jedno od najvećih gradilišta u Srbiji“, to potvrdjuju. U Apatinu se danas gradi i završava čak šest objekata:

-    Italijanska fabrika „Fleš Srb“ je već pod krovom i iduće godine treba da uposli oko 240 radnika iz ove sredine. Ova investicija je vredna preko tri milijarde i sedamsto miliona dinara.

-     Slovenačka fabrika „Lumber-lajn“ je takođe u izgradnji i zaposliće oko 40 radnika, a investicija je vredna oko 420 miliona dinara

-    U toku je izgradnja i fabrike otpadnih voda „Apatinske pivare“, čija će izgradnja koštati 780 miliona dinara, a počela je izgradnja drumskog terminala vrednog 420 miliona dinara.

-     U samom centru grada izgradjen je  „Apatinski tržni centar“ čija je vrednost 444 miliona dinara , u okviru koga je jedna od najmodernijih pijaca po svim evropskim standardima koja već radi u tom tržnom centru, a tu se nalazi i supermarket. Pored tržnog centra je izgrađen parking vredan 12,5 miliona dinara, a gradi se i nov parking vrednsoti osam miliona dinara.  Svih 170 pijačnih tezgi je zakupljeno i gotovo svi lokali su prodati i zakupljeni.  Građani su tako dobili novo atraktivno mesto za prodaju svojih proizvoda, a oslobođen je prostor stare pijace koja je bila gradsko ruglo i stalna pretnja po zdravlje i mogući izvor zaraze. Umesto svih tih nehigijesnkih uslova dobijen je atraktivan prostor u centru grada. Ovaj tržni centar je značajan projekat i za celu Srbiju, jer je realizovan kao prvo privatno – javno partnerstvo u našoj zemlji.

-   Svi građani i gosti Apatina mogli su se proteklih meseci i nedelja uveriti koliko se menja lice grada.

Trg Nikole Tesle, posvećen liku i delu najčuvenijeg Ličana i naučnika sveta dobija konačne obrise. Ovaj Trg, čija će vredsnot radova biti oko 200 miliona dinara, od čega je polovina sredstava iz Evropske unije intenzivno se završava i biće jedno od najatraktivijih mesta u gradu. Do sada su se uredile pešačke zone okosnice Trga, Park heroja kod Doma kulture, a u izgardnji je fontana i stalna bina.

-  I pored svih ekonomskih teškoća nastavljena je izgradnja Velnes centra u Banji. Objekat je spolja završen, a radi se na unutrašnjim zanatskim radovima.

-  Uskoro počinje realizacija još jednog izuzetnog projekta, a to je prvo javno skladište u Vojvodini koje će biti izgrađeno u Prigrevici. Već su obezbeđena sredstva od 142,5 miliona dinara i do kraja godine biće raspisan tender za izvođača radova. U planu je i izgradnja fabrike za preradu agropeleta.

-  Uskoro  treba da počne i izgradnja ribnjaka u Svilojevu, čija je procenjena vrednost oko 120 miliona dinara.  Investitor „Bio Fiš“ dobio je dozvole i saglasnosti da započne radove  na oko 50 hektara vodenih jezera.

Uz sve što se radi treba napomenuti da je Apatin dobio 15.januara 2014. godine najveću bescarinsku zonu u zemlji, veću nego sve ostale zajenso u Srbiji. To je bio najveći preduslov da investitori dođu, i otpočnu radove na dve fabrike.  

Zaista su impozantne cifre koje govore o investiranju u opštinu Apatin. U periodu od 2004. do 2014. godine ukupno je uloženo čak 16,5 milijardi dinara, što apatinsku opštinu svrstava medju one u koje se najviše ulagalo u Vojvodini i Srbiji srazmerno njenoj veličini i broju stanovnika.