«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 18 jul 2014

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o radu i Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju. 

Za Zakon o radu glasalo je 190 poslanika, protiv je bilo 21, a četiri nije glasalo. Za izmene Zakona o PIO glasalo je 190, protiv 22, troje nije glasalo. Izmene Zakona o radu predviđaju pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada kod aktuelnog poslodavca.

Naknada zbog otkaza dobijenog kao tehnološki višak iznosiće minimum zbir trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada kod aktuelnog poslodavca. Otpremnina zbog odlaska u penziju iznosiće dve prosečne plate zaposlenog, a ne tri kao do sada, zaposleni će imati pravo na naknadu za noćni rad od 26 odsto, ali ne i za smenski rad.

Izmene Zakona predivđaju i da radni odnos na određeno vreme može da traje dve, umesto kao do sada godinu dana, kao i da zaposleni pravo na korišćenje godišnjeg odmora dobija posle mesec dana neprekidnog rada, a ne, kao do sada, posle šest meseci. Nova rešenja predviđaju i gubljenje prava na naknadu za neiskorišćen godišnji odmor, izuzev ako zaposleni dobije otkaz.

Ubuduće će zaposleni imati manji broj dana plaćenog odsustva, umesto sedam sada će dobijati pet za venčanje, porođaj supruge, teške bolesti članova porodice ili njihovu smrt, a za dobrovoljno davanje krvi dva slobodna dana. Tokom godišnjeg odmora zaposleni ima pravo na osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad tokom tog meseca, a ne kao do sada na prosek svoje zarade iz prethodna tri meseca. Imaće i pravo na 60 odsto osnovne zarade uvećane za minuli rad, a ne kao do sada na prosek svoje zarade iz prethodna tri meseca.

Kada je reč o izmenama Zakona o PIO, one predviđaju, pored ostalog, da se od januara 2015. na svakih šest meseci povećava starosna granica za odlazak žena u penziju, kako bi 2032. ona bila 65. godina i izjednačila sa uslovima za muškarce. Prevremenu starosnu penziju mogu da koriste svi koji imaju 40 godina staža, od 2023. u prevremenu penziju mogu da odu muškarci stari 60 godina i žene sa 59,6 godina.

Za nedostajuće godine života plaćaće se penali 0,34 odsto mesečno. Penzija po tom osnovu može da se umanji maksimalno 20,4 odsto. Žena koja je rodila jedno dete ima pravo na dodatnih šest meseci staža, a sa dvoje dece - godinu, dok će žena koja je rodila troje i više dece imati pravo na dodatni staž od dve godine.

Zakonom o poplavama je precizirano i da područje pogođeno poplavama obuhvata poplavljene i klizištima ugrožene delove teritorije Srbije: grad Beograd i gradske opštine Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Grocka i Rakovica. Zakonom su obihvaćeni gradovi Sremska Mitrovica, Šabac, Loznica, Valjevo, Čačak, Užice, Jagodina, Kruševac, Kraljevo, Kragujevac, Požarevac i Zaječar.

Takođe, zakonska rešenja se odnose i na opštine Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Ub, Osečina, Ljig, Lajkovac, Mionica, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Mali Zvornik, Krupanj, Ljubovija, Gornji Milanovac, Lučani, Ražanj, Aleksinac, Doljevac, Petrovac na Mlavi, Smederevska Palanka, Velika Plana, Paraćin, Ćuprija, Svilajnac, Despotovac, Rekovac, Varvarin, Trstenik, Šid, Knić i Rača.

Prijava