«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 23 jul 2013

Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje da najviše pravosudne instance ponište presudu Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je TV Apatin, u svojstvu izdavača lokalnog nedeljnika Glas komune, osuđena na isplatu štete od milion dinara privatnim tužiocima zbog navodne povrede prava na privatnost. Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje da najviše pravosudne instance ponište presudu Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je TV Apatin, u svojstvu izdavača lokalnog nedeljnika Glas komune, osuđena na isplatu štete od milion dinara privatnim tužiocima zbog navodne povrede prava na privatnost.

Ova presuda je neobična ne samo zbog previsoke novčane kazne, koja bi mogla da ugrozi opstanak apatinske medijske kuće, već i zato što je Apelacioni sud, suprotno prvostepenoj odluci Višeg suda u Somboru kojom je tužba odbačena, prekoračio postavljeni tužbeni zahtev kojim povreda prava na privatnost nije ni bila obuhvaćena. U tom smislu nisu ni izvođeni dokazi o povredi prava na privatnost, niti je tuženima omogućeno da se na te okolnosti izjasne.

S druge strane, Apelacioni sud je propustio da obrazloži na koji način su tuženi povredili čast i ugled tužilaca objavljujući informacije o samoubistvu nijihove ćerke, što je i bio tužbeni zahtev. Ovo čudi tim pre što je sam sud ustanovio da “sporni tekstovi imaju afirmativni karakter”, i da se u kontekstu odgovornosti za smrt ćerke roditelji ne spominju.

NUNS očekuje da TV Apatin iskoristi sva pravna sredstva (ustavna žalbu, zahtev za reviziju presude) kako bi zaštitio svoja prava i slobodu informisanja

Prijava