«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 05 septembar 2012

Od groznice zapadnog Nila u Vojvodini je preminula jedna osoba a u Zavodu za javno zdravlje Sombor našoj televiziji je potvrđena informacija da u Zapadnobačkom okrugu nema prijavljenih slučaja zaraze.

Groznicom “zapadnog Nila”, koju prenose tigrasti komarci, zaražena je 37 osoba, potvrđeno je u Institutu “Torlak”. Do sada jedna osoba je preminula, a stanje ostalih se prati. Svi zaraženi smešteni su na infektivne klinike. Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut” do 1. septembra, groznica “zapadnog Nila” labaratorijski je potvrđena kod šest pacijenata sa jednim smrtnim ishodom. Osim jedne osobe sa stalnim prebivalištem u Nemačkoj, svi ostali oboleli nisu putovali u inostranstvo. Reč je o ljudima sa teritorije Južnobanatskog kruga - tri osobe, i isto toliko iz Beograda.

Prosek starosti je između 52 i 82 godine i svi su imali neuronvazni oblik bolesti odnosno meningitis. U referentnu labaratoriju u “Torlaku” dostavljeni su uzorci 23 pacijenta koji su smešteni na infektivnim odeljenjima. U Zavodi za javno zdravlje Sombor, Suzana Matijević Petrović, sanitarni inženjer potvrdila je za TV Apatin da za sada nema prijavljenih slučajeva groznice na nivou Zapadnobačkog okruga. Nema potrebe za stvaranjem panike - kazala je ona. dr Branislav Raketć za naše vesti je takođe potvrdio da u Apatinu nema razloga za paniku i da je situacija pod kontrolom. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović poručuje da nema opasnosti od epidemije izazvane virusom zapadnog Nila.

- Nema naznaka ni parametera da će se razviti epidemija. Virus je ustanovljen kod 21 osobe ali ga neuporedivo veći broj ljudi nosi. Oko 80 odsto bolesti odvija se potpuno asimptomatski, a u 20 procenata reč je o lakšim simptomima male temperature i malaksalosti. Od 2010. godine mi imamo ovaj virus koji komarci prenose - objasnila je ministarka zdravlja dodajući da bi onaj ko posumnja da je možda zaražen trebalo da se javi lekaru jer ova bolest, kao i svaka druga, može imati tešku formu.
Ponovila je da vakcine nema i da je suština u tome da se vodi zdrav život. Tigrasti komarac, jedna od vrsta koja je odgovorna za širenje bolesti “zapadnog Nila”, od pre nekoliko godina nastanio se u Srbiji i ono što je još ograničavajući faktor za te bolesti je temperatura vazduha. Ništa se neće desiti preko noći, ali s povećanjem temperature može se dogoditi da tropske bolesti masovnije dopru do Srbije.

Prijava