«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 27 avgust 2012
Štampa

Bez obzira na teške vremenske i druge uslove, predstojeća setva se mora pripremiti veoma ozbiljno i što bolje, jer je to posao od izuzetne važnosti za agrar zemlje u celini. Suša je ozbiljno desetkovala rod na njivama pa se i pre vremena skidaju usevi sa njih, jer ni jedna kiša, više ne može paorima biti od pomoći.

Ona od sinoć bila je toliko beznačajna da je tek orosila zemlju I blago ohladila biljke. Zbog tako izuzetno suvog zemljišta, poljoprivrednici , kako se to vidi na terenu, primenjuju za predstojeću setvu jednostavani, redukovan sistem obrade - uglavnom tanjiračama i drugim priključnim uređajima i čekaju nebi li kiša.

U isto vreme kako skidaju sa njiva dospele useve, u apatinskom jedinstvu prave I setvene planove, odnosno na osnovu njih već pripremaju zemljište za ovaj važan predstojeći posao. Prvo bi za koji dan trebalo da počne setva uljane repice I to na parcelama koje će biti u sistemu navodnjavanja, a onda će se u optimalnim rokovima, ako je toplo kao sada, od 5-10. septembra posejati u celosti ova kultura na svih planiranih 248 hektara. Zemljište sa kojih su već usevi skinuti je pripremljeno za setvu, ali se čeka pogodnije vreme odnosno padavine kako se seme nebi polagalo u suvo već da koliko-toliko ima uslova za nicanje.

Što se setve pšenice tiče, kada za to dođe vreme, prema planovima biće posejano između 1.500 i 1.600 hektara. Toliko, kako kažu u Jedinstvu svake godine seju i ostaće dosledni u tim nekim granicama. Naravno pre toga moraju se sa parcela skinuti soja, kukuruz i šećerna repa, pa i suncokret čija je žetva već počela. Merkantilni je obran sa dva i po hektara, a za koji dan nastaviće se i žetva suncokreta za grickanje. I ona je počela ali je stala, a ukupno je pod sunkcokretom 61 hektar.

Prijava