«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 20 avgust 2012
Štampa

U Banji Junakovic je odrzan sastanak na kome su brojni apatinski i somborski skupljaci postanskih marki doneli svoje kolekcije poznatom filatelisti iz Beograda, prof. dr Jovanu Velickovicu, na procenjivanje.

Sastanak je organizovao Zeljko Popovic, predstavnik Drustva filatelista Apatin zbog velike zainteresovanosti apatinskih kolekcionara za druzenje sa dr Velickovicem. Na opste iznenadjenje prisutnih, predstavljena je specijalna rucna masina, antikvitet, za perforaciju tj. busenje maraka sa otiskom slova. Ova veoma skupocena masina, stara vise od 120 godina, je u vlasnistvu jedne apatinske porodice a procenjuje se da na prostoru bivse SFRJ ima mozda dve do tri takve postanske masine, a u Evropi svega nekoliko. Organizator jos jednog filatelistickog druzenja, Zejko Popovic je ocenio prvu procenu postanskih marki kao veoma uspesnu, jer je odziv bio i vise nego ocekivan. On je takodje pozvao sve one koji sakupljaju postanske marke ili zele da se bave ovim zanimljivim hobijem da se pridruze apatinskom drustvu filatelista ciji se sastanci odrzavaju svake prve srede u mesecu u prostorijama Narodne biblioteke u Apatinu.

- Bilo je mladjih ljudi sto me je zaista raduje. Iznenadjen sam koliko apatinci neguju filateliju. Video sam neverovatno lepe i ocuvane kolekcije a zapazio i nekoliko veoma skupocenih marki, kazao je prof. Velickovic.
Nakon sto je izvrsio procenu postanskih marki koja je trajala skoro tri casa, on je odrzao predavanje o filateliji. dr Velickovic je licno poznavao poznatog filatelistu Antona Jergera iz Apatina cije su kolekcije bile poznate u celom svetu a nakon njegove smrti prodate poznatim evropskim kolekiconarima.

Prijava