«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 17 avgust 2012
Štampa

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da bi do marta sledeće godine trebalo da se urade socijalne karte koje će omogućiti povlastice socijalno ugroženim osobama.

Ministarstvo će insistirati na završetku socijalnih karata jer ne postoji tržišna ekonomija, ukoliko one ne postoje", rekla je ona na konferenciji.
Mihajlovićeva je kazala da socijalne karte moraju da se urade kako bi imali realnu tržišnu situaciju i omogućili da se liberalizuju tržišta struje i gasa u Srbiji.

Prema njenim rečima, prvo će morati da se uradi analiza stanja i odrede kriterijumi na osnovu kojih će se utvrditi koja će domaćinstva i građani dobiti socijalne karte.
To će se raditi u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike, kazala je Mihajlovićeva i dodala da je potrebno utvriditi i ko će morati da nadoknadi razliku između tržišne i povlašćene cene.
"Neće više Elektroprivreda Srbije (EPS) da umesto socijalno ugroženih plaća struju", kazala je Mihajlovićeva i dodala da će . istovremeno EPS morati da se ozbiljno pozabavi naplatom potraživanja, pre svega od privrede.
"Danas struju najmanje plaćaju bogati i velika preduzeća koja to mogu da urade", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da u Srbiji neće biti restrikcija struje, ali nas čeka teška energetska kriza zbog čega će u određenoj meri morati da se uvozi električna energija. Čeka nas energetska kriza u smislu obezbeđivanja dovoljno energije, rekla je ministarka i ponovila da će morati da se uveze određena količina struje tokom ove godine zbog čega to ministarstvo sada radi reviziju procena o uvozu koje je dala Elektroprivreda Srbije (EPS).

To ministarstvo će učiniti sve da Srbija ima povoljnije cene i nabavku gasa, najavila je ona.
Ona je dodala da na cenu gasa to ministarstvo ne može da utiče mnogo, ali da je njegov zadatak da proba da utiče i da bude bolje upravljanje Srbijagasom.

"Sada se vrši revizija raznih iznosa uvoza struje koje je EPS naveo kao moguće. Kada ministarstvo u saradnji sa EPS-om proceni koliki će iznos biti potreban, izaćićemo sa podacima. Uvoza će svakako biti", rekla je Mihajlović.
Ona je dodala da je suša objektivan razlog, ali da postoji i faktor koji nije objektivan, a to je loše planiranje odnosno potrošena bilansna i vanbilansna energija u februaru.
"Sve su potrošili u februaru i martu, a nisu promenili elektroenergetski bilans", rekla je Mihajlović.

Ona je izjavila sinoć da struja u Srbiji ne bi trebalo da poskupi do Nove godine i naglasila da se Elektroprivreda Srbije (EPS) neće prodavati. ""Nije u pitanju nikakva prodaja EPS-a, ni jednog trenutka o tome (u Vladi) nismo govorili", rekla je ministarka energetike i naglasila da će, međutim, morati da se promeni upravljačka struktura i način na koji EPS funkcioniše.
To je državno preduzeće i ono ne može da bude "produžena ruka nekih privatnih interesa", već mora da radi u interesu građana Srbije, poručila je Mihajlovićeva u programu Pink televizije.

Ona je istakla da svi direktori u javnim preduzećima koji nisu dobro radili svoj posao u proteklom periodu treba da budu zamenjeni, precizirajući da se to odnosi na one koji imaju loše ekonomske, finansijske i tehničke pokazatelje u tim kompanijama.

Prijava