«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 31 jul 2012
Štampa

Zbog najezde divljig svinja, štete na poljoprivrednim kulturama trpe brojni Sonćani čije se njive nalaze uglavnom na potezu ka Dunavu i u neposrednoj blizini šumskog pojasa. Zahtevima da se reši ovaj problem, kod nadležnih se obraća i rukovodstvo mesne zajednice Sonta.

Na adresu Ministarstva poljoprivrede odnosno Uprave za šume u Beogradu, ali i načelniku Odeljenja za šumarsku i lovnu inspekciju, upućen je ovih dana iz Mesne zajednice Sonta apel da razmotre mogućnost na koji se način mogu rešiti problemi sve učestalijih prijava šteta na poljoprivrednim kulturama u karastarskoj opštini Sonta i to zbog dovljih svinja koje iza sebe u svom pohodu ostavljaju uglavnom pustoš.

Dopis u kome se ističe da su štete prvo evidentirane na pšeničnim poljima, a sada i u kukuruzištima, upućen je u isto vreme i Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, odseku za lovstvo u Novom Sadu, ali i šumskoj lovnoj inspekciji Zapadnobačkog okruga.  Štete na poljoprivrednim usevima uglavnom su najčešće u Velikom i Selskom ritu, ali i u atarima zvanim Veliki Jaroš, Graovo, Livade i Popovac, pa su se poljoprivredni obraćali za pomoć i rukovodstvu Lovačkog društva „ Fazan“.

Odstrel divljači je, kako je poznato, planski, pa će se sonćanski lovci za dozvolu dodatne kvote odstrela divljih svinja takođe obratiti Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Inače, kako saznajemo, postavljanje mirisnih i ostalih sredstava kako bi se divlje svinje oterale sa tih terena nije dalo željene rezultate  pa su štete evidentne, a prema rečima lovnog  inspektora, Radoslava Vukičevića, jedna od mera kojima se, bar privremeno, može odbraniti od njihovih pohoda je i plašenje divljači.

Prijava