«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 30 jul 2012
Štampa

Kiše koje su pale juče, i u prethodnih par dana, nemaju značajnijeg uticaja  na stanje prolećnih useva – slažu se i poljoprivrednici i stručnjaci u oblasti agrara.

Samo na onim parcelama na kojima je, na primer, kukuruz već formirao zrno možda će padavine doprineti  njegovom “ nalivanju”, ali tamo gde je suša pokvarila ili gotovo uništila rod- kiše su zakasnile. Slično je I sojom I sa šećernom repom, ali ove kulture, još imaju šanse za oporavak Naravno, ako na žednu zemlju, po kvadratnom metru padne bar 40-tak litara kiše.

U Zemljoradničkoj zadruzi u Svilojevu, kako kažu, jučerašnje padavine samo su malo osvežile biljke, pa I dalje upiru poglede u nebo nebi li kiša najzad ozbiljno  nakvasila zemlju.

Trebalo bi da kiša pada bar tri dana bez prestanka kako bi vlaga stigla do korena biljaka , slažu se i u apatinskom “Jedinstvu” gde je juče palo , zavisno od parcele do parcele, od  4 do 6 litara kiše po metru kvadratnom.” Nešto bolja situacija  oko količina padavina juče je zabeležena u ataru sonćanskog “Mladog borca u restrukturiranju”, ali ni tih  u proseku 14 litara kiše po metru kvadratnom, ni izbliza nije dovoljno za oporavak kultura. Kako kažu, na mnogim parcelama kukuruza , uopšte zbog suše nije došlo do oplodnje, klip se nije ni formirao, a na mestima gdje je pogdoreo odnosno izgoreo, nema se šta već sada tražiti.. Generalno, sad se može proceniti da će prinosi najrasprostranjenije domaće žitarice biti prepolovljeni u odnosu na prošlogodišnje, a možda će šteta biti i daleko veća uz napomenu da ništa bolje neće proći ni soja, suncokret i ostale ratarske kulture”.

Prijava