«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 04 maj 2012
Štampa

Građani će na izborima biračko pravo moći da iskoriste od 7 do 20 sati i tako se izjasne o novom šefu države i novim sazivima republičkog i lokalnih parlamenata, a Vojvođani će birati i pokrajinski parlament.


Biračka mesta, shodno Zakonu o izboru narodnih poslanika, otvaraju se u sedam sati, a moraju biti zatvorena u 20 sati, s tim što će se svim biračima koji u tom momentu budu na biralištu omogućiti glasanje.
Biračka mesta moraju neprekidno biti otvorena u tom periodu, svaki birač glasa lično i to samo jedanput na overenim glasačkim listićima, a glasanje je tajno.


Kada dođe na glasanje birač najpre saopštava svoje ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet.
Birač ne može glasati bez podnošenja dokaza o identitetu, a pošto se utvrdi njegov identitet potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić.
Svakom glasaču će pre glasanja specijalnim sprejom biti obeležen kažiprst desne ruke, kao znak da je već glasao, a ta oznaka na kažiprstu zadržaće se minimum 24 sata.
Članovi biračkog odbora ne smeju ni na koji način uticati na odluku birača, a dužni su da paze da ga niko ne ometa prilikom glasanja i da u potpunosti bude obezbeđena tajnost glasanja.
Birač može glasati samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva liste za koju glasa, a potom presavija listić tako da se ne vidi kako je glasao i stavlja ga u glasačku kutiju, nakon čega napušta biračko mesto.
Birač koji nije u mogućnosti da lično glasa na biračkom mestu,ako se radi o slepom,invlalidnom ili nepismenom licu, ima pravo da povede nekog drugog ko će umesto njega glasati.
Birač koji ne može da glasa na biračkom mestu, ako je, na primer nemoćno lice, može najkasnije do 11 sati na dan glasanja da obavesti birački odbor da želi da glasa i tri člana tog odbora će otići kod njega i omogućiti mu da glasa. Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona i dr. sredstava veza i komunikacija.
Kako je propisano Zakonom, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.


Ako se na biračkom mestu naruši red birački odbor može prekinuti glasanje dok se red ne uspostavi, a razlozi i trajanje prekida glasanja unose se u zapisnik o radu biračkog odbora.
Ukoliko je glasanje prekinuto duže od 1 časa produžava se za onoliko vremena koliko je trajao prekid, a za vreme glasanja svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici moraju biti na biračkom mestu.
U prostoriji u kojoj se obavlja glasanje može biti prisutan samo onoliki broj birača koliko ima obezbeđenih mesta za tajnost glasanja, a zabranjeno je zadržavanje svih koji nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora.
Pripadnici policije, koji su na dužnosti, mogu ući na biračko mesto samo ukoliko je na njemu narušen red i mir i to na poziv predsednika biračkog odbora.
Na početku glasanja birački odbor proverava glasačku kutiju u prisustvu birača koji prvi ujutru dođe na biračko mesto.
U glasačku kutiju ubacuje se najpre kontrolni listić, a u prisustvu prvog birača pečati, što se unosi u zapisnik, a po otvaranju glasačke kutije najpre se proverava da li je u njoj kontrolni lstić. Ukoliko ga nema, birački odbor se raspušta, formira se novi i na tom mestu se glasanje ponavlja.


U nedelju će biti otvoreno ukupno 8.390 biračkih mesta, što u Srbiji, što u inostranstvu, na kojima će pravo glasa moći da iskoristi 7.026.579 građana Srbije.
Za glasanje je, i kada su u pitanju predsednički i kada su u pitanju parlamentarni izbori, odštampano po 7.061.712 glasačkih listića, od čega je 35.133 listića odštampano kao rezerva.
Izbori će biti sprovedeni i na teritoriji Kosova i Metohije i to na 90 biračkih mesta, a glasovi sa teritorije te pokrajine biće prebrojavani u Raškoj i Vranju.
Među biračkim mestima u zemlji je i 29 koja će biti smeštena u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, dok će za glasanje u inostranstvu na predsedničkim i parlamentarnim izborima biti otvoreno 38 biračkih mesta u 22 zemlje, što je duplo manje u odnosu na 2008. godinu.

Prijava