«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 25 april 2012
Štampa

Nezadovoljni državnom politikom subvencija vojvođanski poljoprivrednici danas ponovo protestovali.  blokadu saobraćajnica zabranila policija pa se u apatinskoj opštini odustalo i od protestih vožnji.Zbog nezadovoljstva novim načinom raspodele subvencija po prinosu umesto po hektaru, danas je veliki deo vojvođanskih poljoprivrednika krenuo u najavljeni protest kojim još zahtevaju i da  se produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i primeni usvojena Strategije ruralnog razvoja do 2013. godine, jer je ona, kako tvrde,  uslov za korišćenje sredstva iz IPA fondova Evopske unije.

Protestu su se pridružili i poljoprivrednici Zapadnobačkog okruga  koji su traktorima, poput paora iz ostalih  gradova, nameravali da krenu u blokadu svih važnijih putnih pravaca. Policija im to međutim nije dozvolila pa su, govorimo konkretno o poljoprivrednicima apatinske opštine, oni odustali i od protestne vožnje prilaznim saobraćajnicama i samom gradu.  Radi.podsećanja, nezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine su krajem prošlog meseca krenuli traktorima u sličnu “akciju”-protestnu vožnju ka Beogradu ali ih je I tada policija zaustavila. Iako je, tom prilikom, 48 sati bilo blokirano više putnih pravaca u pokrajini poljoprivrednici su, ipak, uspeli da sa 100 traktora dođu u prestonicu, a nakon razgovora sa ministrom policije, Ivicom Dačićem, odlučili su da "zamrznu" protest sve do danas dajući, na taj način, rok vladi da im ispuni zahteve - među kojima je glavni vraćanje na stari sistem subvencija ratarske proizvodnje.

Paori još smatraju da uredbe o načinu korišćenja premija za biljnu proizvodnju treba odmah preinačiti u subvencionisanje biljne poljoprivredne  po jedinici registrovane površine do 100 hektara. Veličinu subvencije, kako traže, treba odrediti tako što sredstva koja su predviđena za premiju određenih biljnih proizvoda treba podeliti na svaki hektar registrovane površine, a isplaćene avanse na ime premija treba zaračunati kao avans na ime subvencije po hektaru površine kod registrovanih gazdinstava.Poljoprivrednici inače sada imaju pravo na avans za proizvodnju duvana, soje, suncokreta, uljane repice i šećerne repe od 4.000 dinara po hektaru, dok avans za žitarice iznosi 1.500 dinara, a za krompir 2.000 dinara po hektaru.

Prijava