«  februar 2021  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 14 april 2012
Štampa

Potencijalni kandidati za predsednika Srbije imaju vremena još sutra da se uključe u izbornu trku, jer u nedelju u ponoć ističe rok dokle mogu da predaju kandidaturu podržanu sa najmanje 10.000 potpisa građana.


Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) se, za učešće na predsedničkim izborima 6. maja, do sada prijavilo devet kandidata:
Koalicija SPS-PUPS-JS prva je, 7. aprila, predala RIK-u potpise za kandidaturu Ivice Dačića za predsedničke izbore, a istoga dana i koalicija "Izbor za bolji život", koja je predložila lidera Demokratske stranke Borisa Tadića. Kandidat Ujedinjenih regiona Srbije na predsedničkim izborima biće Zoran Stanković, aktuelni ministar zdravlja, a
Demokratske stanke Srbije njen lider Vojislav Koštunica. Predstavnici Srpske radikalne stranke predali su potpise podrške za kandidaturu Jadranke Šešelj, koja je zasad jedina žena među kandidatima, a potom i predstavnici "Preokreta" za kandidaturu Čedomira Jovanovića. Kandidaturu Tomislava Nikolića za predsedničke izbore predali su predstavnici "Pokrenimo Srbiju", koalicije stranaka okupljenih oko SNS.


To je u petak učinio i Pokret radnika i seljaka, koji je kao kandidata za budućeg predsednika Srbije predložio Zorana Dragišića, kao i “Dveri” čiji je kadidat Vladan Glišić.

Kandidature za predsedničke izbore najavili su i muftija Islamske zajednice Muamer Zukorlić i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor. Oni imaju vremena do nedelje u ponoć da te kandidature predaju RIK-u, a ukoliko se neko predomisli, do 19. aprila u ponoć moguće je povlačenje iz izborne trke.
Prema Rokovniku za sprovođenje predsedničkih izbora, 20. aprila će biti održan žreb, koji će odrediti raspored kandidata na izbornom listiću. Što se tiče parlamentarnih izbora, koji se takođe održavaju 6. maja kada i predsednički, rok za podnošenje lista za učešće na tim izborima je 20. april u ponoć.


RIK je do sada proglasio 12 izbornih lista i to "Za bolji život - Boris Tadić", "Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj", "Ujedinjeni regioni Srbije -Mlađan Dinkić", zatim liste pokreta "Preokret" i koalicije "Pokrenimo Srbiju" okupljene oko Srpske napredne stranke. Proglašene su i liste "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica", "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS", "Dveri za život Srbije", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Reformistička stranka - prof. dr Milan Višnjić", "Stranka demokratske akcije - dr. Sulejman Ugljanin" i lista Pokret radnika i seljaka.

Konačan broj biračkih mesta na kojima će građani 6. maja glasati biće poznat sutra, budući da tada, u ponoć, ističe rok za njihovo utvrđivanje, a sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović očekuje da njihov broj bude približan kao i na prethodnim izborima - više od 8.500.


Odalović je precizirao da su birači na izborima 2008. godine glasali na 8.628 biračkih mesta u zemlji, inostranstvu i ustanovama za izvršenje zavodskih sankcija i dodao da će i na predstojećim izborima biti približan broj biračkih mesta.
"Ništa se značajno neće promeniti na ovim izborima. Biće približan broj biračkih mesta, jer, prema onome što smo do sada prikupili, vidimo da nema značajnijih promena", rekao je Odalović, dodajući da je to dobro, jer olakšava posao sprovođenja izbora.


Odalović očekuje da na predstojećim izborima bude i približno isto biračkih mesta sa manje od 100 birača, ili čak i više od tog broja, podsetivši da ih je na prethodnim izborima bilo 150. RIK je do sada dala saglasnost za formiranje biračkih mesta sa manje od 100 birača u 14 opština, a Odalović je rekao da taj broj nije konačan i da će sigurno biti još takvih zahteva.