Tv Apatin - Vesti

Udžbenici za iduću školsku godinu

Datum kreiranja 24 februar 2015
Štampa

Izdavačke kuće već su počele da nude udžbenike za narednu školsku godinu, ali iz Ministarstva prosvete apeluju na škole, roditelje i nastavnike da sačekaju, jer će do kraja marta biti poznato koji učenici i u kom obimu će dobiti besplatne knjige.

U narednim danima sve škole u Srbiji biće obaveštene o novom planu raspodele besplatnih udžbenika, a u prvoj polovini marta roditelji će imati priliku da se na osnovu navedenih kriterijuma prijave za dobijanje tih udžbenika, poručuju iz Ministarstva.

Od naredne školske godine besplatne udžbenike dobijaće samo osnovci i srednjoškolci iz materijalno ugroženih porodica, deca samohranih roditelja, iz hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu, kao i iz porodica sa oba nezaposlena roditelja. Oni će udžbenike moći trajno da zadrže. Za nabavku knjiga za ove kategorije učenika predviđeno je oko 600 miliona dinara.

Kako ističu, nastavnicima i učiteljima treba ostaviti dovoljno vremena da se opredele za udžbenike koje će koristiti u narednoj školskoj godini. Reč je o blizu 1.700 odobrenih naslova koji se nalaze u Kataloga udžbenika za 2015/2016. godinu, a koji je objavljen 31. januara.