«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 26 jul 2014
Štampa

Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je da će se Vlada Srbije truditi da plate i penzije ne budu smanjene ni za dinar više od 10 odsto. Rebalans budžeta biće pred poslanicima u Skupštini Srbije najkasnije do 15. septembra i u toj sedmici biće i usvojen.

On je nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića sa ekonomistima, privrednicima i bankarima u sedištu Saveza ekonominista Srbije rekao da će detalji tog smanjenja i drugih ekonomskih mera vlade biti poznati po završtku rebalsa budžeta. Vujović je rekao i da će samo deo troškova biti prebačen na plate i penzije jer će, kako je naglasio, mere biti pre svega usmerene na smanjenje sive ekonomije i to najviše na šverc cigareta. "Efekti smanjenja plata i penzija će biti otprilike dve trećine potrebnog smanjenja deficita, a jedna trećina u smanjenju troškova", kazao je Vujović.

Sledeće godine, nadam se da se neće više postavljati pitanje smanjenja plata i penzija, glavne mere će se usmeriti na prihodnu stranu, a kao rezervu imaćemo povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), naveo je Vujović. Vujović je rekao da će rebalans budžeta biti pred poslanicima u Skupštini Srbije najkasnije do 15. septembra i da će u toj sedmici biti i usvojen.  Vujović je rekao da je planirano da do 11. avgusta budu poznati svi parametri rebalansa budžeta i da budu dogovoreni na nivou vlade, svih ministarstava i sa MMF-om.

"Plan je da rebalans budžeta bude u Skupštini najkasnije do 15. septembra i da bude usvojen u toj nedelji od 15. do 19. septembra", rekao je Vujović koji je i vršilac dužnosti ministra finansija. Vujović je rekao da je važno da se rebalansom obezbedi dovoljno sredstava da se strukturne mere mogu realizovati - dovoljno sredstava za socijalne programe, nastavak politike davanja stimulacija, privlačanje novih investitora....

Vujović je izjavio je da će, ukoliko ne bude volje da se poveća efikasnost javnih preduzeća, Srbija morati da se suoči sa bolnim rezanjem plata, penzija i drugih davanja iz budžeta.
"Srbija ima ogromne resurse u javnim preduzećima i mora da primeni iste standarde koje primenjuje u monetarnoj, fiskalnoj i drugim politikama", istakao je Vujović.

On je poručio da će partijski i drugi neekonomski interesi morati da se sklone pred zahtevima da Srbija ostvaruje efikasnost, i da su, ako to narod i ova zemlja ne želi, neminovni bolni rezovi.

"Možemo da postignemo mnogo upravo tamo gde nikoga ne boli i da tako ostavimo prostor da budžet može da se koristi za školstvo, zdravstvo, penzije, plate..", kazao je Vujović. On je naveo da javna preduzeća treba da imaju kontrolni organ kvaliteta pri

Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), kao i da država, odnosno Ministarstvo privrede i Ministarstvo finansija, u "tandemu" sa resornim ministarstvima treba da odrede u svakom od svojih sektora koji će biti parametri efikasnosti i performansi menadžmenta.

Prijava