«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 21 novembar 2012
Štampa

Posle neočekivanog oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača iz Haga, predstavnici udruženja izbeglica u Srbiji spremili su predlog rezolucije za republičku skupštinu.

Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji, saopštio je da udruženja sastavljaju rezoluciju o poštovanju ljudskih prava izbeglih. “Cilj te rezolucije je da obaveže Vladu Srbije i druge organe da u razgovorima sa zvaničnim Zagrebom, Sarajevom i međunarodnim organima pokreću to pitanje kako bi se rešavali problemi izgnanih i raseljenih”, rekaoje Linta i najavio da će udruženja tražiti da se o predlogu rezolucije raspravlja na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Ovaj potez usledio je posle odluke Haškog tribunala u petak da dvojicu bivših hrvatskih generala, Antu Gotovinu i Mladena Markača, oslobodi optužbi za zločine počinjene tokom hrvatske vojne operacije 1995. godine. Linta je nazvao oslobađanje generala “sramnim” i “ponižavajućim” za srpski narod, dodavši da je u operaciji “Oluja” 1995. godine prognano 200.000 Srba, a ubijeno oko 2.000. “Koalicija udruženja izbeglica smatra da je odluka Žalbenog veća Haškog tribunala sramna, skandalozna, nepravedna i ponižavajuća, ne samo za žrtve, njihove porodice i proterane Srbe već za čitav srpski narod”, napomenuo je Linta.

On je zakazao protestno okupljanje  za nedelju ispred Saborne crkve u Beogradu, kao i šetnju do zgrade republičke skupštine, gde će se predati predlog rezolucije. Ujedno je pozvao sve izbeglice da dođu i pokažu da žele da se bore za svoja prava. Kako saznajemo prevoz će biti obezbeđen autobusom koji polazi iz Sombora.

Na današnji dan navršava se 17 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma kojim je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini, Dejtonski sporazum je bio pravni akt sporazumnog karaktera parafiran u vojnoj bazi Rajt-Paterson kod američkog grada Dejtona, da bi zvanično bio prekinuo rat u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Ovaj sporazum, odnosno Opšti okvirni sporazum za mir , zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu, čime je BiH ozvaničena kao država sa dva entiteta - Republikom Srpskom i Federacijom BiH.Originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH je „izgubljen”, što je otkriveno u februaru 2008. godine.

Prijava