VREME DANAS U APATINU

«  septembar 2020  »
pusčpsn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 08 novembar 2012
Štampa

Srpska pravoslavna crkva današnji dan slavi kao praznik posvećen antičkom komandantu Soluna svetom Dimitriju koji je stradao zbog širenja hrišćanstva. Dan svetog Dimitrija je u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski, koga starokalendarske pravoslavne crkve slave 8. novembra, rođen je u Solunu u 3. veku nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. Zadatak mu je takođe bio da progoni hrišćane. Međutim, on ih je štitio i zato bio osuđen na smrt. Izboden je kopljima od strane rimskih vojnika početkom 4. veka.

Crkveni istoričari nisu saglasni oko toga da li treba život ovog svetitelja locirati u Solun ili Sremsku Mitrovicu, rimski Sirmijum, jer najstariji dokumenti koji su sačuvani potiču tek iz 8. veka, prenosi Verska informativna agencija.

Pojednima, mučenik je pogubljen u Sirmijumu, a ostaci su preneti u Solun, nakon osvajanja Srema od varvara. Grci su već 413. podigli u Solunu baziliku u kojoj su se čuvale mošti sv. Dimitrija. Grad je sačuvan, po predanju, od zemljotresa, bolesti, opsada. Sv.Sava Srpski, kako beleži Domentijan „dođe u solunski grad i pokloni se svetom velikom čudotvorcu Dimitriju. i celiva njegovu časnu ruku".

Svetog Dimitrija posebno slave, pored Grka, Rusi i Srbi. Kod Rusa je njegov kult počeo da se širi još u 12. veku. Oni su ga 1581. izabrali za zaštitnika Sibira. Njegov praznik je jedan od najvećih praznika u Ruskoj crkvi. U Srpskoj crkvi je njemu posvećeno preko 120 hramova. Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja, a na njenom grbu se nalazi od 1388. godine.

Srbi smatraju da do Mitrovdana treba završiti sve velike poslove, pošto počinje zima, a ako je praznik pod snegom, znak je vrlo hladne zime.

Mnogobrojne su srpske porodice koje danas slave svoju krsnu slavu.

You are here:   PočetnaVESTIPravoslavni vernici obeležili Mitrovdan