«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 07 septembar 2012
Štampa

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je za sledeću sedmicu rebalans budžeta i predloge pratećih zakona usmerene na smanjenje troškova i istakao da će efekat mere koje će Vlada Srbije predložiti biti oko milijardu evra uštede.

- Država predlaže rebalans budžeta u ponedeljak, do kraja sledeće sedmice predloge pratećih zakona koji će ići ka smanjenju troškova i ka štednji kada je reč o državi - rekao je premijer. Dačić, koji predsedava sednicom Nacionalnog saveta za privredni oporavak, najavio i različite zakonske inicijative, kao što su subveniconisani krediti za privredu koji će dovesti do povećanja stope razvoja, istakavši da će efekat mere koje će Vlada Srbije predložiti biti oko milijardu evra uštede. - Polovina od tog iznosa na planu rashoda, a druga na planu prihoda uz najmanje moguće povećanje poreza, ali istovremeno uklidanje više od 130 parafiskalnih nameta prema privrednim preduzećima i suvišnih agencija i direkcija - precizirao je premijer.

On je poručio da se mora razmišljati i o kratkoročnim i dugoročnim merama i doći do konstolidaje javnih finansija, upozorivši da je budžetski deficit mnogo veći nego što je najavljivano početkom godine.
Kako je dodao, deficit je sedam odsto, a predviđeno je da bude 4,5 odsto, dok se javni dug do kraja godine, ako se nastavi ovim tempom približti 60 odsto. - Moramo da izbegenemo blokadu budžeta, odnosno da obezbedimo sredstva za plate i penzije, za normalno funkcionisanje države, kao i za finansiranje dugova, kako ne bi upali u dužničku krizu - istakao je Dačić.

Premijer je izrazio očekivanje da će prva sednica Nacionalnog saveta za privredni preporod, a koja je počela nešto posle 18 sati, rezultirati savetima vezanim za stimilacije za privredu i predlozima makroekonomskih mera.

Prijava