«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 04 jun 2016

NOVI PREDSEDNIK OPŠTINE RADIVOJ SEKULIĆ, PREDSEDNIK SKUPŠTINE MILAN ŠKRBIĆ

-BURNI POLITIČKI POSTIZBORNI PERIOD U APATINU DOBIO JE EPILOG - ZA PREDSEDNIKA OPŠTINE IZABRAN JE KANDIDAT SNS I TO UZ PODRŠKU JEDNOG ODBORNIKA DS

U napetoj atmosferi, u ponedeljak 23. maja je održana Konstitutivna sednica Skupštine opštine Apatin na kojoj je sa 15:14 glasova izglasano novo opštinsko rukovodstvo koju čine 12 odbornika  Srpske napredne stranke, dr Bruno Urbanovski, koji je zadržao mandat, a napustio Demokratsku stranku, dr Miodrag Pavlović nosilac liste Srspke radikalne stranke i Ištvan Peter, ispred Saveza vojvodjanskih Madjara.

Odbornici ispred koalicije SPS-a, nezavisan odbornik Mirko Cvjetićanin i Goran Orlić ispred Demokratske stranke napustili su ovu sednicu nakon verifikacije odborničkih mandata i polaganja zakletve.  

Konstitutivnu sednicu je otovrio Goran Orlić, predsednik SO već starog saziva, koji je  kako to Zakon nalaže reč da vodi sednicu prepustio najstarijoj odbornici Milevi Babić, koja je ovaj sastanak do odabira novog predsednika Skupštine vodila zajedno sa dotadašnjim sekretarom Damirom Rastovićem.

Na sednici je prisustvovalo pojačano obezbeđenje kako bi se izbegao svaki incident, ali je bilo i znatiželjnih gradjana i sednica je protekla u najboljem redu.

Prvi put se u javnosti od otmice pojavio dr Miodrag Pavlović, koji je  u razgovoru sa novinarkom TV Apatin rekao da nema šta da izjavi osim već izjave koju je dao za medije. Takođe je rekao da je Vojislav Šešelj naredio da on mora ući u koaliciju sa SNS-om. Međutim, dr Pavlović nije dao svoju verziju otmice niti objasnio o kakvom pridržavanji ili odvodjenju na piće radilo.

Ovom glasanju prosudio je mimo odluke svoje Demokratske stranke, čiji je drugi put bio nosilac liste  dr Bruno Urbanovski, koji je rekao da od ponedlejka ujutro više nije član Demokratske stranke.

Time je stavljena tačka na višenedeljnu napetu atmosferu oko konstituisanja vlasti na lokalu.

Nakon što su članovi SPS-a napustili sednicu, Skupština je nastavila sa radom. Prvo je izabran predsednik Skupštine Milan Škrbić, potom zamenik Nika Petrović, pa sekretar Marko Djumić.

- Za sada imamo tesnu većinu, ali jedan glas se broji i jedan glas pobedjuje.

 Što se tiče rada Skupštine, imam politčko iskustvo i već sam drugi put predsednik SO Apatin i želim da doprinesem sa svojim znanjem i isksutvom da pre svega dodju investicije što je u zajendičkom interesu svih gradajna Ono što je uradjeno je dobro uradjeno,  to ćemo da istaknemo apolutno, a ono što je uradjeno, a moglo je brže i bolje ubrzaćemo i gledati da usavršimo. Imamo šest saveta koji će uz preko pokrajine i republike, u kontinuitetu raditi na razvijanju naših planova i programa. Ovaj naš dan je došao, i sada idemo u ostvarivanje svih naših želja, a to su investicije i paralelno i sve ostalo što ide, što se odnosi na završetak Robnotrasnportnog centra, rekao je Škrbić.

Potom je Škrbić pozvao kandidata za predsednika opštine Radivoja Sekulića da se obrati svojim odbornicima i da predloži svog zamenika, nakon čega se pristupilo tajnom glasanju.

Sve odluke odabiranja novog opštinskog rukovodstva su izglasane sa 15 glasova „za“, i 14 neupotrebljenih listića. Sekulićev zamenik biće Dubravka Korać.

Sekulić se nakon izbora, obratio odbornicima i zahvalio na podršci i ukazanom poverenju.

-Zahvaljujem se svim građanima opštine Apatin, jer oni su odlučili, nije samo nas petnaest. Prvi put posle dugo godina se desilo da u Apatinu neko osvoji više glasova od gospodina Živorada Smiljanića, što znači da su građani prepoznali to da ćemo da radimo u njihovu korist.

- Neću deliti gradjane po partijskom opredeljenju. Biću predsednik svih gradjana, jer je to funkcija predsednika opštine. Mi smo svi ovde prijatelji, komšije i rodbina, te treba da zaboravimo sve razmirice. Prva stvar koju ćemo uraditi je da vidimo kako sve funkcioniše, da udjemo u opštinske prostorije. Mi imamo spremne projekte i vrlo brzo počećemo da radimo. Ne bih sada da komentarišem o konkretnim stvarima, jer se ovde nešto nešto radilo pre nas, a kada pregledamo kako šta se radilo sve što budemo zatekli ako bude dobro usaglasićemo sa našim projektima, a velike investicije biće šlag na tortu, rekao je Sekulić nakon što je izabran za predsednika opštine.

NOVI ČLANOVI OPŠTINSKOG VEĆA

Atila Hodovanj iz Kupusine, Atila Rižanji iz Svilojeva, Aleksandar Smiljanić iz Apatina,Duško Lončar iz Apatina, Slađanja Šušnjar  iz Apatina, Vladimir Vukosav iz Apatina, Nebojša Vejin iz Apatina, Milan Petrović iz Apatina, Stevan Žužić iz Prigrevice,Dragan Radojević iz Sonte i Friđeš Nađ iz Svilojeva. 

U izjavi za naš list, dosadašnji predsednik opštine dr Živorad Smiljanić je ispred svoje koalicije rekao:

- Kada su 24. aprila završeni izbori, koalcija koja je predvodila opštinu Apatin gotovo 12 godina uz SRS i SVM i poslednjih četiri godine sa DS, ostvarila je značajne izborne rezultate i od 29 odbornika smo osvojili  17 mandata. Kada su izbori prošli počelo je prekomponovanje vlasti, koju sam pratio i u ostalim opštinama, i počelo je otimanje odbornika, podmićivanje i ucena. I mi smo to doživeli. Na Konstitutivnoj sednici jedan radikal, jedan demokrata i jedan iz SVM su  ujutro prešli na drugu stranu i imali su većinu za jedan glas i mi smo to znali i nismo predlagali naše kandidate, i povukli smo se sa sednice.  Možda je tako i bolje, jer kada je u Apatinu bila Vjerica Radeta i ubedjivala radikale da pridju SNS, oni su ostali časni i nisu hteli da se pokolebaju. Vjerica im je prenela poruku iz Beograda da će ukoliko naprednjaci ne budu na vlasti u Apatinu, da će Apatin biti blokiran kao kada su u Drugom svetkom ratu Nemci blokirali Lenjingrad. Svaki dotok para koji bio bio onemogućen zbog neke fukncije pojedinca ipak nije vredno. Ja volim svoj grad i nadam se da će Apatin nastaviti sa izgradnjom, kao što je to bilo i do sada. Nadam se će Apatin krenuti sa izgradnjom luke,  da će se naći Ino partenr za Velnes centra i da će se RTC opremiti za buduće investitore. Sve one inicicijative koje će biti u korist svih gradjana opštine Apatin mi ćemo to podoržavati, rekao je dr Smiljanić.

Podsećamo, SPS i SNS imali su po 12 odborničkih mesta, a ostalih pet su podeljena tako što su prekomponovanjem formirali vlast, u odnosu 15:14.

Dr Dragan Rastović, odbornik SPS-a je na sednici ispred Verifikacione komisije pročitao imena odbornika Skuptine opštine Apatin, koji su, nakon što je usvojen izveštaj pročitali zakletvu i time zvanično stupili na dužnost.

PRESUDIO GLAS DR URBANOVSKOG

Iako je stav Demokratske stranke od početka kampanje bio rigidan da se ne ide u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, nosilac liste DS-a u Apatinu dr Bruno Urbanovski, odlučio je da  njegov glas presudi, te  da upravo SNS formira vlast u Apatinu.

Tim povodom Demokratska stranka izdala je saopštenje, u kojem se navodi:

- Demokratska stranka je nastala pre dvadeset šest godina upravo da bi se borila protiv sistema vrednosti koji već četiri godine stvara Srpska napredna stranka, da bi se borila za demokratiju, moderno, uređeno društvo, vladavinu prava, jake institucije i bolji život građana. 
Zbog toga je odluka Predsedništva da sa Srpskom radikalnom strankom i Srpskom naprednom strankom neće ulaziti u koalicije ni na jednom nivou, neće sa njima sarađivati, niti im omogućavati da dobiju priliku da i dalju upropaštavaju živote građana Srbije bila jedina logična i jedina moguća. 
Dr Bruno Urbanovski, koji je svojim glasanjem u Skupštini opštine Apatin omogućio Srpskoj naprednoj stranci da dođe na vlast, biće isključen iz Demokratske stranke. 
Srpska napredna stranka, koja je već u toj opštini kidnapovala, zastrašivala i ucenjivala odbornike, ne sme imati nikakvu podršku nikoga iz Demokratske stranke i ničiji lični interes neće biti ispred interesa građana Srbije,
navdeno je u saopštenju.

Prijava