«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 18 novembar 2014

Malo je gradova u Srbiji koji su toliko promenili svoj izgled u poslednjoj deceniji, kao što je to bilo sa Apatinom. U vreme nakon najveće svetske ekonomske krize kada je privreda sveta, pa i Srbije razorena, opština Apatin je sve to doživela, ali je i pored svih nedaća učinjeno mnogo toga što će ući u istoriju ovog regiona. U celoj Srbiji naš grad se ističe kao primer dobrih investicija i stvaranja privrednog ambijenta za naredna vremena. I naslovi u mnogim novinama poput onog: „Fabrike u Apatinu niču kao pečurke“, ili „Apatin je jedno od najvećih gradilišta u Srbiji“, to potvrdjuju. U Apatinu se danas gradi i završava čak šest objekata:

-    Italijanska fabrika „Fleš Srb“ je već pod krovom i iduće godine treba da uposli oko 240 radnika iz ove sredine. Ova investicija je vredna preko tri milijarde i sedamsto miliona dinara.

-     Slovenačka fabrika „Lumber-lajn“ je takođe u izgradnji i zaposliće oko 40 radnika, a investicija je vredna oko 420 miliona dinara

-    U toku je izgradnja i fabrike otpadnih voda „Apatinske pivare“, čija će izgradnja koštati 780 miliona dinara, a počela je izgradnja drumskog terminala vrednog 420 miliona dinara.

-     U samom centru grada izgradjen je  „Apatinski tržni centar“ čija je vrednost 444 miliona dinara , u okviru koga je jedna od najmodernijih pijaca po svim evropskim standardima koja već radi u tom tržnom centru, a tu se nalazi i supermarket. Pored tržnog centra je izgrađen parking vredan 12,5 miliona dinara, a gradi se i nov parking vrednsoti osam miliona dinara.  Svih 170 pijačnih tezgi je zakupljeno i gotovo svi lokali su prodati i zakupljeni.  Građani su tako dobili novo atraktivno mesto za prodaju svojih proizvoda, a oslobođen je prostor stare pijace koja je bila gradsko ruglo i stalna pretnja po zdravlje i mogući izvor zaraze. Umesto svih tih nehigijesnkih uslova dobijen je atraktivan prostor u centru grada. Ovaj tržni centar je značajan projekat i za celu Srbiju, jer je realizovan kao prvo privatno – javno partnerstvo u našoj zemlji.

-   Svi građani i gosti Apatina mogli su se proteklih meseci i nedelja uveriti koliko se menja lice grada.

Trg Nikole Tesle, posvećen liku i delu najčuvenijeg Ličana i naučnika sveta dobija konačne obrise. Ovaj Trg, čija će vredsnot radova biti oko 200 miliona dinara, od čega je polovina sredstava iz Evropske unije intenzivno se završava i biće jedno od najatraktivijih mesta u gradu. Do sada su se uredile pešačke zone okosnice Trga, Park heroja kod Doma kulture, a u izgardnji je fontana i stalna bina.

-  I pored svih ekonomskih teškoća nastavljena je izgradnja Velnes centra u Banji. Objekat je spolja završen, a radi se na unutrašnjim zanatskim radovima.

-  Uskoro počinje realizacija još jednog izuzetnog projekta, a to je prvo javno skladište u Vojvodini koje će biti izgrađeno u Prigrevici. Već su obezbeđena sredstva od 142,5 miliona dinara i do kraja godine biće raspisan tender za izvođača radova. U planu je i izgradnja fabrike za preradu agropeleta.

-  Uskoro  treba da počne i izgradnja ribnjaka u Svilojevu, čija je procenjena vrednost oko 120 miliona dinara.  Investitor „Bio Fiš“ dobio je dozvole i saglasnosti da započne radove  na oko 50 hektara vodenih jezera.

Uz sve što se radi treba napomenuti da je Apatin dobio 15.januara 2014. godine najveću bescarinsku zonu u zemlji, veću nego sve ostale zajenso u Srbiji. To je bio najveći preduslov da investitori dođu, i otpočnu radove na dve fabrike.  

Zaista su impozantne cifre koje govore o investiranju u opštinu Apatin. U periodu od 2004. do 2014. godine ukupno je uloženo čak 16,5 milijardi dinara, što apatinsku opštinu svrstava medju one u koje se najviše ulagalo u Vojvodini i Srbiji srazmerno njenoj veličini i broju stanovnika.

Prijava